Depresyon Tedavisi

Depresyon Tedavisi
Depresyon, düşünceleri, duyguları ve davranışları etkileyen, negatif hisleri kapsayan bir duygu durum bozukluğudur. Semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterse de en sık rastlanan belirtileri kaygı, üzüntü, mutsuzluk ve değersizlik barındıran ruh halidir. Depresyonun fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtileri gösteren kişilerde tedavi edilmediğinde bireyin zararlı alışkanlıklar edinmesine ya da kendine zarar verme eğilimi göstermesine neden olma ihtimali vardır.
Depresyonunun nedenleri arasında psikolojik, biyolojik, kalıtsal veya sosyal faktörler bulunmaktadır. Bunun yanında, depresyon durumu bazen fiziksel sağlık problemleri nedeniyle de meydana gelir. Bu nedenle, önce fiziki muayene ve tetkikler, ardından da psikolojik değerlendirme yapılır. Depresyon yaşamak, kişinin kendi suçu değildir. Fakat, depresyona giren kişiler bazı durumlarda bunun sebebini anlayamaz. Ancak alınacak psikolojik destek depresyonun kaynağını tespit etmek için faydalı olacaktır. Böylece kişi, hayatında onu depresyona sürükleyen durumlarda değişiklik yapma fırsatı bulur. Ayrıca, depresyon şikayetleri önemsenmelidir. Bunun yanı sıra, bir uzmana baş vurulmakta geç kalınmamalıdır. Erken alınacak önlemler sayesinde, bu rahatsızlık daha kısa sürede atlatılabilir. Depresyon sürecinde, hastanın yakınlarının ve arkadaşlarının ona desteği de oldukça önemlidir. Bunu sağlayabilmek için, öncelikle rahatsızlık hakkında bilgi almaları gerekir. Böylece hastayı daha iyi anlayabilirler. Bununla birlikte, hastaya destek olabilirler. Bu süreçte yardım görmek depresyonu hafifletecektir.Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Depresyon tedavisi, kişinin ruh halini ve davranışlarını etkileyen olumsuzlukların giderilmesini amaçlar. Bunun için, tedavide uzmanın depresyonun şiddetine yönelik tanısı çerçevesinde psikoterapi, ilaç kullanımı ve beyin uyarımı gibi birçok farklı yöntem kullanılır. Ancak, genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapinin bir arada uygulandığı bütüncül yaklaşım yöntemi uygulanır. Depresyon’un 3 derecesi vardır. Bunlar, hafif, orta ve ağır depresyonlardır. Hafif ve orta dereceli depresyonlarda, psikoterapi yeterli olabilir. Fakat, ağır depresyonlarda, psikiatrist tarafından uygun görülen ilaçlardan faydalanılmaktadır. Bununla birlikte, antidepresan olarak bilinen ilaçlar psikiyatri alanında uzmanlaşmış doktorlar tarafından uygun görüldüğü takdirde kullanılmasında sakınca yoktur. Aynı zamanda, ilaçlarla birlikte uygulanan psikoterapi ile hastanın olumsuz düşünce ve davranışlarının temelleri araştırılır ve içerisinde bulunduğu olumsuz ruh hali çözüme kavuşturulmaya çalışılır. Bunun yanı sıra, depresyon, ciddi ama tedavi edilebilir bir ruhsal sağlık sorunudur . Belirtileri gösteren kişilerin psikolojik destek almaları gerekmektedir.
